Eksperymenty w klasie IIa - wpływ substancji kwaśnych na strukturę skorupki jajka
2017-03-13
Przepis na eksperyment
Potrzebne:
-
słoik lub szklanka
-
ocet
-
jajko
Nalejcie ocet do połowy wysokości szklanki i delikatnie zanurzcie w nim jajko. Pozostawcie miksturę na minimum 24 godziny, ale co jakiś czas obserwujcie czy zachodzą jakieś zmiany.Jeśli cierpliwie odczekaliście dobę, możecie wyjąć jajko z octu, delikatnie umyć je pod bieżącą wodą i obserwować zmiany jakie zaszły. Czy wiecie co się zmieniło?Jajko nie ma skorupki! Możecie to dokładniej zaobserwować oglądając je pod światłem słonecznym lub latarkii. Skorupka jaja jest twarda dzięki zawartości węglanu wapnia. Ocet, którym zalaliśmy jajo wypłukał go, przez co skorupka stawała się miękka, aż całkowicie znikła.
Relacja i fotografie - wychowawca klasy IIa Dorota Izdebska