Zespół: Szkoła Podstawowa im. Armii Krajowej i Przedszkole w Niechlowie

Zero Waste

W ramach projektu ekologicznego „Świat w Naszych Rękach” realizowanego

w naszej szkole pragniemy zachęcić do zapoznania się z ideą Zero Waste.

 

Zero Waste (dosłowne tłumaczenie - "zero odpadów", "zero marnowania"):

 

Zero Waste to ochrona wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponowne wykorzystanie i odzyskiwanie wszystkich produktów, opakowań
i materiałów, bez ich spalania oraz bez zrzutów do ziemi, wody lub powietrza, które zagrażają środowisku lub zdrowiu ludzkiemu.

 

Termin „zero waste” został pierwszy raz użyty przez chemika dr Paula Palmera,          w latach 70-tych. Palmer założył Instytut Zero Waste, który głosi ideę „zero odpadów”, stawiając przede wszystkim na odpowiednie projektowanie produktów, tak aby mogły być wykorzystywane wielokrotnie, bez konieczności ich wyrzucania.

 

 

Życie wedle idei Zero Waste sprowadza się do stosowania określonych zasad tzw. 5R:

• odmawiaj (refuse),

• ograniczaj (reduce),

• wykorzystaj ponownie (reuse),

• recyklinguj (recycle),

• kompostuj (rot).

  

Wspólnie zatroszczmy się o naszą planetę. Postarajmy się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. Jak ograniczyć wyrzucanie żywności? Pierwszym krokiem powinno być rozsądne planowanie zakupów - ogranicz niepotrzebne kupowanie. Wykorzystaj najpierw rzeczy które już masz. Kolejną ważną rzeczą jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem - rób zakupy z listą i naucz się gotować z resztek. Podpowiemy jak to zrobić.

Szarlotka z chleba i resztek pieczywa to idealny patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przepis jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy.

 

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Składniki:

  • 8-10 kromek chleba pszennego. Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp.
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia
  • 2 jabłka
  • cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, rodzynki lub żurawina

Przygotowanie:

Krok 1
W garnku podgrzej masło, kiedy się rozpuści dodaj miód i wymieszaj, żeby również się roztopił. Wlej mleko i wymieszaj całość. Zdejmij z ognia i wystudź. Dodaj przyprawy oraz – opcjonalnie – suszone owoce. Rozbij jajka, lekko ubij i dodaj do mleka, mieszając, aż składniki połączą się.

Krok 2
Pieczywo pokrój w dość grubą kostkę. Wrzuć do masy mleczno-jajecznej. Dociśnij, żeby chleb namoczył się w płynie i zaczął nim nasiąkać. Niech poleży tak ok. 5-10 minut.

Krok 3
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj formę do pieczenia masłem. Włóż do formy namoczony chleb, pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki jabłka i polej resztą mleczno-jajecznego sosu. Wstaw do pieca na 30-40 minut. Podawaj na ciepło. Deser dobrze smakuje również po odgrzaniu.

Smacznego!

(źródło: https://niedzielnykucharz.pl/szarlotka-z-chleba/)

                                                                                  B. Mielcarek, E. Stojanowska, N. Kuchta